Tuesday, November 18, 2008

nos?

Itt tartunk:
s még:
még egy:
belül:
Az ajtók és az ablakok utólag lesznek kivágva, mivel így könnyebb összerakni. Pontosabban: nem olyan nehéz.
Még mindig nem tudjuk, hogy mi a csudát tegyünk a padlóra, mivel szeretnénk padlófűtést, arra hajópadló nem jó, csempe nem kell, parafa meg nagyon drága.
Jöhetnek javaslatok :)

3 comments:

Anonymous said...

Megkérdeztem B-t, hogy mit szólna a padlófűtéstémához. Azt szólta, hogy ő nem szorgalmazná a padlófűtést, merthogy az olyan, hogy a tárgyakat meg az embert alulról melegíti ugyibár. S az akkor nemjó, mert a talpadon keresztül főzi fel az agyvized, ami talán nem kellemes. Olyat má próbáltam anno a csík-gyergyó kurszán télvíz idejin nagyifele menet, hogy ráseggeltem a folyóson lévő nemtúlforró fűtőtestre s télleg felfőtt az agyvizem, de talpon átvezetve nem ismerős a feeling. Másik dolog, hogyugye a por... mer ahol padlófűtés, ott lassíccs, me nagy a pór. Ezt biztos valami fizikával meg lehet magyarázni, de sajnos ezt nem tudom megtenni, mer inkább intenzív lógója voltam a fizikaóráknak, mint intenzív látogatója. Nade B. eszonta s én elhiszem. Javasolta fűtéstechnika gyanánt felrittyenteni egy nagy fincsi kályhát vagy fűtőtestelemek is vagynak szépek manapság. Ha mégis padlófűtés, akkor inkább padlócsempe, merhát a fa meg egyébbiszbasz az szárad és görbül s tudomisén még milyen hasonló disznóságokra képes. A parafa meg egy év után, egy-két gyerek, egy-két kutya mellett úgy fog kinézni, mint egy agyonhasznált, sosemosott abrosz. Még szerencse, hogy drága. Jashogy padlócsempén mintha elviselhetőbb a talpalás. Álmos voltam, lehet rosszul emlékszem erre... Mindenesetre B. azt gondolja, hogy uszodában és fürdőszobában pl igen kévánatos tud lenni a padlófűtés.
Még mondott egy olyat is, hogyha már melegebbecske padlót akartok, rakjatok szigetelést a beton alá, amit úsztatott vagy lebegő vagy csúsztatott izének neveznek... s 5 centis s valami olyan lényege van, hogy a földből nem engedi fel a szuszt meg a párát, ettől nem lesz hideg a talpalatnyi fődetek a szobában s nem dohosodtok. Ha szakzsargonra vágytok, kikupálódom magam a témából, csak szóljatok.

döme said...

Mna, igazakat mondasz kedves oadergike, lelkem. Viszont nekünk van egy pár ellenérvünk, ami simán veri a rossz oldalát a padlófűtésnek. Pl az, hogy amikor kolozsváron laktunk, s laktunk ott egy kicsit, természetesen albérletben, a lábunk mindig tuskóra volt fagyva. Még nyáron is. Másik az, hogy az én lábam mindig hideg, sokkal hidegebb, mint a környezete, valószínű a vegetatív idegredszer bezavar. Augusztusban pl ha hideg padlócsempére merészkedeg, a láamhoz képest mindig melegnek tűnik. Na persze a padlófűtés az augusztusi hőmérséleten nem fog változtatni, de maga a fíling más lesz, ráadásul télen nem kell három réteg gyapjúzokni a létezéshez (olyankor a legalsó, vagy legbelső zokni mindig úgy szorít, hogy nem tudom mozgatni a lábujjaimat...). Utoljára, de nem utolsó sorban egy elég jó érv az is, hogy van gyermek s lesz gyermek még, ami azt jelenti, hogy az életük nagy része a földön fog lezajlani. S egy ekkora térben elég hideg lehet azért a föld. Természetesen le is lesz szigetelve alólról. Ami a hőmérsékeltet illeti, azt mondják a hozzáértők, hogy az ideális padlófűtéses padló hőmérséklete az valahol 28-30 fokos, amitől nekem nem fog az agyvizem felfőni én ami télen pontosan 28-30 fokkal fog melegebb lesz mint az én lábam :)
Ami a fizikát illeti, az van vele, hogy a meleg mindig felefel száll, tehát a meleg padló a pevegőt felmelegíti s az kérlexépen szállíngózik felfele, s ez tartja fenn a port, meg miegymást. A vizslaszőrt pl nem fogja felemelni :)
Rengeteget kínlódtunk a nappali padlóűftés felületén, mert a jrólapok, pedlócsempék, kerámialapok nem kimondottan szimpatikusak, ráadásul elég megfontolt választás kell, ahhoz, hogy egy 40akárhány négyzetméteres felületet ki tudj tölteni. Erre egyik este, természetesen korcsmázás közben kitaláltuk a megfelelő felállást. Mindketten szeretjük a hajópadlót, s a kettőt összekombináljuk. Ez pontosabban azt jeletni, hogy a nappaliban lesz egy középső rész, ahol lesz padlófűtés, meg valamilyen világos csempe-járólap-kerámialap, s körbe pedig zöld hajópadló. Na meg lesz a fűrdőben s ennyi. Azt nem tudjuk pontosan, hogy milyen csöveket lehet berakni a padló alá. vagyis, melyik olcsó, sőt ingyen kéne :)
A parafa nekem nem tetszik, s tényleg drága.

Még valami kérdés?

döme said...

félig elolvastam az előbbi hozzászólást, s tele van félreütésekkel, tovább nem olvasom, bocsássátok meg nekem :)

s ha nem, annyi